Jornades sobre Europa : Reforma o Ruptura?

Més de 1200 persones han participat durant tot el dia a la jornada de debats sobre la Unió Europea organitzada pel Procés Constituent sota el títol "La Unió Europea: Reforma o Ruptura?"

Jornades sobre Europa : Reforma o Ruptura?

Arcadi Oliveres: "La Unió Europea ha estat una gran decepció i va contra la vida de les persones".

Teresa Forcades "volem construir un procés de canvi des de baix, on hi participin persones que encara que pensen diferent siguin capaces d'actuar conjuntament en favor d’un canvi social."

La jornada s'ha estructurat en un matí de debats que han comptat amb la presència d'especialistes i activistes en diferents àmbits com l'economia, el medi ambient, els drets de les dones, la repolitització de l'espai públic, el sindicalisme, la immigració, la llibertat i la repressió. L'assistència ha estat d'entre 40 i un centenar de persones en cadascun dels debats, per acabar en una mesa central titolada "Crisi, Euro i deute. Hi ha alternatives?", en què Miren Etxezarreta, Vicenç Navarro i Iolanda Fresnillo han desglossat els perquès de l'augment del deute dels estats, el paper del Banc Central Europeu en el nostre dia a dia, i han reflexionat al voltant de l'euro com a màxim exponent del capitalisme salvatge. Posteriorment els i les participants a les jornades han compartit un dinar popular al parc Creixells de L'Hospitalet de Llobregat, on hem pogut llegir el nou diari del Procés Constituent, centrat en la Unió Europea, escrit per activistes afins al nostre moviment i il·lustrat per prestigiosos dibuixants.

La tarda ha arrencat amb més debats. Aquesta vegada hem tractat aspectes com la història de la Unió Europea, les polítiques sanitàries, els mitjans de comunicació, el militarisme, la participació democràtica, les polítiques educatives i la pobresa i l’exclusió. L'assistència i participació han superat les del matí. Dos debats centrals han ocupat la resta del dia. El primer, "25M: eleccions europees a debat", en la qual han participat Quim Arrufat (diputat de la CUP), Joan Coscubiela (diputat d'ICV), Mireia Rovira (EUiA), Iñigo Errejón (Podemos), Oriol Amorós (ERC) i l'historiador Xavier Domènech, representant el Procés Constituent.

En aquest debat els participants han respost a diverses preguntes llançades pel moderador, en Juanma Pericàs, què han obert un debat entorn a com els dèficits democràtics limiten les polítiques fetes per a la ciutadania, i condicionen un control per ens supra-nacionals en mans del mercat i la banca. A més, s’han esboçat les perspectives emancipatòries, tractant els punts forts i febles de les reformes possibles, així com la potencial sol·lució a través d’una ruptura institucional i ciutadana.

Posteriorment, s'ha desenvolupat la taula rodona "Independència, sobirania i Unió Europea", amb Gerard Batalla, Antonio Baños i Josep Maria Antentas, que ha incidit en la importància de superar el concepte de sobirania perquè englobi tots i cadascun dels aspectes de les nostres vides.

La jornada s'ha clos amb un acte final, presentat per l'actriu Txell Sota en què han participat membres del Procés Constituent (Arcadi Oliveres, Teresa Forcades, Josep Bel, Sandra Ezquerra, Esther Vivas, Sònia Onandi, Josep Sementé, Neus Forcano i Susanna Abella), acompanyats de les actuacions musicals de Yanice & The Oriental Groove, Lídia Pujol, Juanjo Bosk, La Llama, Roigé i les Vulpellac i els Ultramort.

A l’acte final Arcadi Oliveres ha assenyalat: "La Unió Europea ha estat una gran decepció i va contra la vida de les persones". Per la seva banda Teresa Forcades ha conclòs l’acte senyalant la importància d’impulsar "un procés de canvi des de baix, on hi participin persones que encara que pensen diferent siguint capaces d’actuar conjuntament en favor d’un canvi social."

Sobre l'Autor

Procés Constituent

Procés Constituent

Grup Impulsor d'un procés des de baix que culmini en la creació d’una candidatura unitària que tingui com a objectiu la convocatòria de l’assemblea constituent que necessitem per fer una Constitució nova per a la República catalana, de manera que no sigui possible en el futur que els interessos d’uns pocs passin per davant de les necessitats de la majoria.

  • Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Deixa un comentari

Siusplau identifica't per a deixar un comentari.

Visit bigtheme.net/wordpress for wordpress templates

Copyleft 2013 de Procés Constituent
Desenvolupat per l'Equip Web