Teresa Forcades i Vila

Teresa Forcades i Vila

És monja benedictina al Monestir de St. Benet de Montserrat.

Neix el 1966 a Barcelona on estudia medicina.

El 1992 marxa als EEUU per realitzar l’especialitat de medicina interna a la Universitat de Nova York a Buffalo i els estudis teològics corresponents al Màster of Divinity a la Universitat de Harvard.

Va entrar al monestir l'any 1997.

És doctora en Salut Pública per la Universitat de Barcelona amb una tesi sobre les medicines alternatives (2004).

Llicenciada en teologia fonamental (2005) amb una tesi sobre el misteri de la Trinitat (“La Trinitat, avui”; PAMSA, 2005).

El 2008 es doctora per la Facultat de Teologia de Catalunya amb una tesi sobre el concepte de persona en la teologia trinitària clàssica en relació a la noció moderna de llibertat com autodeterminació.

Ha publicat també:

  • "Els crims de les grans companyies farmacèutiques" (Quaderns Cristianisme i Justícia, 2006 nº 146, en català, castellà i anglès)
  • "La teologia feminista en la història" (Fragmenta, 2007).
  • "Ser persona, avui" (Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2011)
  • "Converses amb Teresa Forcades" Eulàlia Tort (Editorial Dau, 2012)

Ha realitzat la seva investigació de postdoctorat a la Universitat Humboldt de Berlín a Alemanya a fi d’aprofundir el diàleg entre la noció teològica de persona i les nocions de subjectivació de certes antropologies contemporànies (ex. Lacan, Zizek, Boyarin).

Actualment prepara un llibre sobre la medicalització.


Carta als adherits

25 de juny de 2015

A totes les persones adherides al Procés

ConstituentPau i Bé,

El passat diumenge 14 de juny vam celebrar a Terrassa una assemblea extraordinària del Procés Constituent amb l’objectiu de decidir què havíem de fer com a moviment de cara a les properes eleccions al Parlament de Catalunya.

Per amplíssima majoria (73%), vam decidir que dedicarem tots els nostres esforços d’ara al 27 de setembre a bastir una candidatura de confluència que abasti el màxim de partits i moviments de l’esquerra rupturista. Hem iniciat ja converses amb les CUP, ICV, EUiA i Podem. Si algun d’aquests partits decideix no formar part de la confluència, la nostra proposta tirarà endavant igualment, però no tirarà endavant si al final només quedem dos partits. En aquest cas – que esperem que no es produeixi – convocarem un grup promotor per decidir si val la pena que ens presentem sols a les eleccions amb l’objectiu de confluir post-electoralment. La confluència – pre-electoral o post-electoral – és la nostra fita, ja que creiem que és l’única opció capaç d’articular políticament de forma eficaç el malestar majoritari de la població; és a dir, l’única opció que ens permetrà governar d’acord amb allò que la majoria de la població desitja: poder decidir sobre el model de país, tant a nivell territorial com a nivell d’ordenació sòcioeconòmica. A Catalunya hem de poder fer un referèndum sobre la independència, però també sobre el TTIP, sobre la necessitat d’auditar el deute, sobre les despeses militars i el comerç d’armes, entre moltes altres qüestions.

Aquesta estratègia electoral respon al nostre Manifest fundacional: bastir una nova eina plural i diversa i articular una candidatura el més àmplia possible per a les properes eleccions al Parlament de Catalunya amb l'objectiu de defensar la convocatòria d'una Assemblea Constituent per definir quin nou model d'estat i d'ordenació sòcioeconòmica volem.

A la primavera de 2014, al Procés Constituent ens vam declarar per amplíssima majoria a favor de la independència i del doble sí com a resposta a la consulta del 9N. En fer-ho vam deixar clar que alguns de nosaltres som independentistes i d'altres som federalistes que tenim clar que per poder federar-se en condicions dignes cal primer reclamar la plena sobirania com a país. Tenint en compte aquesta aposta diversificada però prístina i transparent a favor de la independència, com és que a Procés Constituent estem intentant confluir amb forces que han dit clarament que no són independentistes?

La resposta és també clara i transparent: ho fem perquè són forces de l’esquerra rupturista que estan a favor de l'autodeterminació de Catalunya i estan a favor d'exercir aquesta autodeterminació sense demanar permís a Madrid ni a cap altra instància que no sigui el poble català.

Si no confluïm pre o post electoralment amb aquestes forces no tindrem prou vots d’esquerres per fer la transició nacional i això farà que perdem l'oportunitat de fer una ruptura amb les polítiques neoliberals. Si confluïm amb aquestes forces, com que totes estem a favor de l'autodeterminació, el procés català marxarà de mans dels polítics per passar a les mans d'on va sortir i d'on no hauria d'haver marxat mai: les mans del poble. Per això, el primer eix de la confluència que hem plantejat des de Procés Constituent és:

  • l'obertura d'un procés constituent català popular unilateral que inclogui el referèndum per la independència; aquest procés començaria de forma immediata després del 27S i és probable que duri almenys dos anys.

A més, hi ha dos eixos més de confluència:

consensuar les mesures de govern que s'aplicaran mentre duri el procés constituent
consensuar un pla de xoc per atendre les persones mes vulnerables

Les condicions concretes i el calendari del procés constituent caldrà òbviament que estigui fixat abans del 27S, de manera que tots els votants el coneguin. Igualment, caldrà que estiguin fixades les mesures de govern i el pla de xoc. Tot això significa una veritable revolució. Una revolució pacífica i democràtica. Una ruptura pionera a Europa que no serà possible sense l'organització de tots els col·lectius i moviments socials que en pobles i barris estan a favor del poder popular i en contra de les polítiques neoliberals.

Això és una feinada i tenim poc temps. T'hi vols implicar?

Si és així, i t'apuntes a fer d’activista i a col·laborar en equips i assemblees del Procés entra al formulari i inscriu-te! 

Ben cordialment,

Arcadi Oliveres i Teresa Forcades

Des d'algun lloc de la Mediterrània..

Avui, 24 de juny de 2015, festa de sant Joan, mentre esperem l’embarcament per fer el tram definitiu del viatge, escric aquestes impressions.

El primer que em ve a cap, és la mirada directa i neta de la Konstantina, una noia okupa que ahir ens va ajudar a pintar les pancartes que onejaran en alguns dels vaixells en aquest tram final; porta un costat del cap rapat i m'ha fet pensar en la Patricia Heras; com ella, té una barreja de fragilitat i força que arriba al cor; la pancarta, verda, vermella i negra, ha quedat molt impactant; l'hem pintada en una tela de sac blanc impermeable; veurem quant de temps aguanta el vent i la sal.

En Wello, un víking finlandès que també vindrà a bord, ja ens ha advertit que hem deixat massa poc lloc a les vores i que per fixar-la bé s'haurà de menjar una mica de text; en Wello, a més de mariner, és representant polític i m'ha explicat que pel fet que viatgi a la flotilla, l'han entrevistat mitjans de tot el món ... excepte d'Israel i de Finlàndia. Diu que, a Finlàndia, els grans industrials tenen forts interessos en la indústria militar israeliana. En sentir-lo, penso en l'informe Delàs sobre l’ocupació com a negoci i en la sorpresa que van tenir els investigadors quan van descobrir que 2/3 de la producció militar israeliana està destinada a l'exportació (http://www.centredelas.org/ca/publicacions/informes).

Democràcia i ruptura revolucionària

Per ruptura revolucionària entenc una modificació substancial en les relacions de poder d’una societat. Jo això ho desitjo per Catalunya perquè em sembla una obvietat que l’ordenament jurídic actual i les pràctiques polítiques i econòmiques dominants porten a que cada cop hi hagi més pobresa. L’informe de Càritas del darrer septenni (2007-14) deixa clar que dues de cada tres persones en situació d’exclusió social a l’Estat Espanyol van quedar abocades a la misèria durant els anys de puixança econòmica, no durant els anys de crisi. La crisi és un problema, però no és el problema principal. El problema principal és que l’ordenament jurídic actual i les pràctiques polítiques i econòmiques dominants són injustes i generen pobresa.

La història ha deixat clar que és possible fer ruptures revolucionàries per mitjà de la violència: revolució francesa, revolució russa, revolució xinesa, revolució cubana ... La pregunta rellevant per a mi, que estic en contra de la violència, és: es pot dur a terme una veritable ruptura revolucionària de forma pacífica i democràtica?

La resposta és no, si quan es diu ‘de forma pacífica i democràtica’ es vol dir acatant lleis injustes o acceptant procediments i enginys legals que segresten la voluntat popular. I aquesta és la nostra situació: tenim lleis injustes i tenim procediments i enginys legals que segresten la voluntat popular. Per exemple: el deute contret per tal de rescatar els bancs. Els bancs que els ciutadans dels EEUU van rescatar amb els seus diners, així que han sortit de la crisi, els han tornat als ciutadans dels EEUU els diners prestats més els interessos. I els bancs que hem rescatat nosaltres, quan ens tornaran els diners prestats més els interessos? Aquests bancs ara ja han sortit de la crisi i tenen beneficis. Quan ens tornaran els diners prestats?

Que no ens els tornaran? No pot ser. Per què als estatunitencs els els tornen i a nosaltres no? Qui ho ha decidit així? Quin sentit té aquesta decisió? I els nostres representants polítics, què hi diuen? Què hi diu el president de la Generalitat?

El president de la Generalitat diu que hem de pagar el deute del rescat bancari amb els interessos. Que hem de pagar nosaltres, no els bancs. Ho va dir en el discurs on va fer la proposta d’eleccions plebiscitàries amb llista única. Va dir que havíem de negociar amb el govern espanyol i assegurar-li a ell i a les institucions europees que pagarem la part que ens correspongui del deute .

I nosaltres? Què hi diem nosaltres?

No es pot fer la revolució dins del marc existent. D’això se’n diu reforma. La revolució implica necessàriament el canvi de marc. Tal com va dir Pablo Iglesias en l’entrevista a Catalunya radio que li va fer Mònica Terribas, es tracta de ‘patear el tablero’ . O com diu més elegantment David Fernández, ‘al poble no li cal permís; desobediència civil i democràcia’ . I aquí hi ha el quid de la qüestió: a què i a qui i quan i quant estem disposades a desobeir? Que no hi ha cap actor polític rellevant avui a Catalunya ni a l’Estat Espanyol que defensi la via revolucionària violenta sembla clar. Parlem, per tant, en qualsevol cas, de desobediència pacífica. A qui o a què volem desobeir pacíficament i democràtica? I quan? I quant?, és a dir, quin preu estem disposades a pagar?

Si ‘de forma pacífica i democràtica’ vol dir d’acord amb el marc vigent i d’acord amb les normes vigents per canviar el marc, aleshores no farem la revolució. No es poden modificar les relacions de poder acceptant-les. Gandhi ho va entendre i es va enfrontar obertament al poder anglès. Va dir ‘no’. Va dir ‘prou’. Va desobeir. Obertament. Com vol fer la CUP pel que fa a Catalunya i al poder espanyol i com vol fer Podemos pel que fa a Espanya i al poder europeu. Podemos vol plantar cara a les lleis injustes de marc europeu que segresten la sobirania dels espanyols. Vol canviar la constitució espanyola per tal de recuperar la sobirania i fer que els espanyols puguin decidir sobre el propi futur sense restriccions imposades des de fora. Si Podemos arriba a governar Espanya, només faran el que el Tractat de Lisboa els permeti? O desobeiran? I, si surt un partit europeu que diu que primer s’ha de modificar el Tractat de Lisboa, per tal que després Espanya pugui plantejar el tema de la seva sobirania real? S’ho creuran? Si s’aprova el TTIP abans que Podemos arribi a governar Espanya, acataran quan arribin al govern les directrius d’aquest tractat que el diari anglès The Guardian ha definit com un atac frontal a la democràcia ?

Tant a Catalunya com a la resta de l’Estat Espanyol està creixent avui un sobiranisme popular que vol modificar substancialment les relacions de poder per tal que la democràcia nominal passi a ser democràcia real. Aquests dos sobiranismes populars no són contraris ni estan subordinats l’un a l’altre (vegeu l’entrevista que li va fer Vilaweb a Íñigo Errejón de Podemos l’octubre passat). Tampoc no són processos simplement paral·lels. Són dos processos que coincideixen en el temps i en una part de l’espai, que tenen punts en comú i que poden tenir, si treballem per a que això passi, sinèrgies de gran abast. De tan gran abast com pot ser eliminar el creixement de la pobresa infantil al nostre país. Segons l’informe acabat de publicar de Càritas diocesana de Barcelona: 'Catalunya, juntament amb l’Estat espanyol, encapçala el rànquing de risc a la pobresa infantil de la Unió europea, amb el 27,3% de pobresa relativa i un 15,2% de pobresa severa entre la població menor de 18 anys'. L’informe no es queda aquí. Afegeix: 'Abans de la crisi, aquesta taxa ja estava per damunt del 20%. No és doncs, un fet conjuntural, sinó un problema derivat de l’arquitectura de la protecció dissenyada per les administracions públiques del nostre país'. Ens cal una ruptura. Una ruptura revolucionària.

Per què la proposta del president Mas em sembla negativa per al país

Dimarts passat el president Mas va presentar la seva proposta política per al país: una llista única que aplegui tots els partits partidaris de la independència, però que no es limiti a ells; una llista única que, a més dels partits i --excepcionalment-- fins i tot per sobre dels partits, tingui representants de la societat civil organitzada i sigui també capaç d'aplegar persones a títol individual que actuïn com a expertes i inspirin confiança a una majoria de l'electorat. L'objectiu és explícit i clar: aconseguir la majoria absoluta en unes eleccions autonòmiques anticipades amb una llista que treballi per la independència de Catalunya en un termini de divuit mesos. El president Mas es va oferir a encapçalar aquesta llista única, però també va deixar oberta la possibilitat de no fer-ho. Si no hi ha cap llista amb garanties de tenir majoria absoluta, el president no convocarà eleccions.

Per què em sembla negativa per al país aquesta proposta?

Per dos motius: perquè imposa la reducció de la pluralitat democràtica com a condició necessària per a avançar les eleccions; i perquè no reconeix que en matèria social podem fer ja ara i amb el pressupost que tenim molt més que no fem en favor de la gent més pobra.

1. Perquè imposa la reducció de la pluralitat democràtica com a condició necessària per a avançar les eleccions.

La pluralitat de partits i de moviments socials en favor de la plena autodeterminació és la gran riquesa del procés sobiranista català i és allò que li dóna la força democràtica. El poble català ha evitat fins ara de caure en la trampa del reduccionisme i ha reeixit a mantenir viu el debat social enmig d'un decidit i contundent procés sobiranista.

El fre al procés sobiranista no ha estat fins ara la pluralitat de partits, ha estat el president.

Si el president Mas hagués consultat els partits que donaven suport a la consulta en lloc de cancel·lar el primer 9-N en solitari com va fer, aquests partits que ara vol eliminar temporalment del parlament català l'haurien convençut de portar-lo endavant. ERC, la CUP i ICV-EUiA volien portar endavant el primer 9-N malgrat la prohibició del Tribunal Constitucional. L'ANC també. El president, no. Igualment, si el president hagués consultat els tres milers d'entitats integrants del Pacte Nacional pel Dret a Decidir se suposa que hauríem fet pinya en favor de la desobediència civil pacífica per impulsar la primera versió del 9-N. Per què no ho va fer? Per què el president Mas no va consultar els altres partits, amb els quals tenia un compromís explícit de donar suport al primer 9-N, i per què no va consultar la societat civil organitzada en el Pacte Nacional pel Dret a Decidir? Com pot ser que qui va impedir en solitari la versió democràticament més sòlida del 9-N ens demani que confiem en ell per a assolir la independència, i alhora ens demani que desautoritzem temporalment les forces polítiques que ens haurien portat a portar a terme el primer 9-N si ell no ho hagués impedit?

No ha estat el 9-N l'únic moment en què Mas ha frenat el procés sobiranista. El mandat que va rebre el desembre del 2012 era de fer tot seguit la consulta. No ho va fer. Va supeditar la consulta a l'aprovació d'uns pressupostos que han fet que Catalunya sigui l'autonomia espanyola on més ha augmentat la distància entre rics i pobres des de l'inici de la crisi. Aquest és el segon punt de la meva crítica.

2. Perquè no reconeix que en matèria social podem fer ja ara i amb el pressupost que tenim molt més que no fem en favor de la gent més pobra.

Crec que és obvi que a Catalunya tenim un dèficit fiscal, però això no ens hauria de fer aclucar els ulls a la realitat del mal ús i la mala distribució que apliquem als minvats recursos que tenim. La proposta del president Mas no inclou mesures de xoc per a pal·liar els efectes devastadors que tenen les retallades en prestacions socials damunt la gent més vulnerable. Que a Catalunya la distància entre rics i pobres hagi augmentat no s'explica pel dèficit fiscal (informe INSOCAT 2012, en pdf). Només s'explica perquè hem distribuït malament els recursos que tenim. La proposta de Mas no inclou el qüestionament a fons del model econòmic que permet això i, sense qüestionar el model econòmic, no serà possible de sortir de la pobresa. L'informe de Càritas 2014 sobre pobresa i exclusió social (pdf) assenyala que la majoria de pobres de l'estat espanyol, incloent-hi Catalunya, han aparegut durant la dècada de més bonança econòmica, durant els anys de creixement econòmic. Com pot ser això? Perquè tenim un sistema econòmic injust i hem fet polítiques que han posat els beneficis econòmics d'uns pocs per sobre de les necessitats de la majoria. Ara mateix, la Unió Europea negocia un tractat de lliure comerç amb els Estats Units (el tractat es diu TTIP). Si s'arriba a aprovar, aquest tractat faria que qualsevol empresa multinacional tingués la possibilitat legal de denunciar qualsevol dels governs democràtics de la Unió Europea en cas que aquests governs prenguessin una decisió contrària als interessos econòmics d'aquesta empresa, encara que aquesta decisió fos bona o fins i tot necessària per a assegurar el benestar dels ciutadans. Per exemple, si el govern de la futura Catalunya independent volgués fer un hospital públic en una ciutat on una d'aquestes multinacionals tingués un hospital privat, la multinacional podria denunciar el govern de la futura Catalunya independent pel fet d'atemptar contra els seus interessos. Com és possible que els líders polítics de la Unió Europea negociïn aquest tractat que ens afectarà d'una manera tan greu sense que els ciutadans europeus siguem consultats sobre si això ho volem o no? El 6 de maig passat, Esquerra Unida (IU) va proposar al parlament espanyol que es fes un referèndum sobre si Espanya volia acceptar aquest tractat tan profundament antidemocràtic o no. IU volia que es preguntés a la gent i se'ls donés la possibilitat d'exercir el dret de decidir sobre el seu futur. La proposta d'IU va ser rebutjada perquè hi va haver quatre partits que van votar en contra de fer el referèndum. Aquests partits van ser el PP, el PSOE, UPyD... i CiU! (vídeo). CiU va votar en contra que se'ns preguntés què opinem i què volem en una qüestió que afecta tan directament la nostra sobirania? El president Mas ens diu que hem d'aconseguir la independència dins el marc legal europeu, però no ens diu que el seu partit fa possible activament que aquest marc sigui cada vegada més restrictiu de la sobirania real.

Quan vaig publicar al diari anglès The Guardian un article en defensa de la independència de Catalunya, molts dels comentaris valoraren positivament la intenció d'aprofitar la construcció d'un país nou per a avançar vers una justícia social més àmplia, però van afegir que això no seria possible perquè el procés català és dominat pels defensors dels poders econòmics. Permetrem que tinguin raó?

Crida a la desobediència

Teresa Forcades

Si el Parlament català, tal com està previst, aprova divendres 19 la llei de consultes, si el president Mas signa el decret de convocatòria dilluns 22 i si el Tribunal Constitucional, com ha anunciat ja el govern central, anul·la aleshores la convocatòria sentenciant que el decret o fins i tot la llei són anticonstitucionals ...

... nosaltres, què farem?

Hem de sortir al carrer, com sempre de forma pacífica per defensar la democràcia. Hem de sortir al carrer amb tota la pau, de forma organitzada, amb sentit de l’humor, però també amb tota la contundència. No et quedis a casa. Ens hi juguem el nostre futur democràtic. En els darrers mesos, a Catalunya estem aprenent a omplir de contingut la paraula democràcia. No es tracta de votar quan ens ho diuen i com ens ho diuen. Es tracta de decidir com i quan volem votar. Això és la sobirania popular. Això és la democràcia. És el poble qui decideix la Constitució; la voluntat popular està per sobre de la Constitució i no a l’inrevés. La Llei està feta per a les persones i no les persones per a la Llei. Però això només serà realitat a la pràctica si la mobilització és massiva, no si som quatre gats. Hem de sortir al carrer els qui vam sortir el passat 11 de setembre i molts més. La resposta ha de ser massiva i unitària i s’ha de fer a cada ciutat i a cada poble. No es tracta de tornar a anar a Barcelona ni cal cap complicació organitzativa. La convocatòria és molt senzilla: trobem-nos totes i tots a la plaça de l’Ajuntament que tinguem més a prop, a les 8 del vespre del dia en què el Tribunal Constitucional prohibeixi la consulta, que previsiblement serà dilluns 22. No et quedis a casa. Dilluns 22 (o el dia en què el Tribunal suspengui la Consulta), a les 8 del vespre, davant de l’Ajuntament, vine a omplir de contingut la democràcia.

El dia 22 (o el dia en què el Tribunal suspengui la Consulta) els ulls del món estaran fixos en nosaltres. Bé, potser no seran els ulls del món. Aquí a Berlín, per exemple, hi ha molta gent que no té idea de què o qui és Catalunya. Potser només seran els ulls d’uns pocs els que estaran fixos en nosaltres, esperant quina mena de resposta donem, esperant comprovar si la força i la unitat de l’11 de setembre va ser efímera o es confirma. Potser només seran els ulls d’uns pocs, però aquests pocs són els qui poden fer realitat la celebració de la consulta i saben molt bé que si la consulta s’acaba fent o no, depèn de nosaltres. El procés sobiranista català va començar des de baix i queda clar que no arribarà a terme si no l’empenyem des de baix.

No et quedis a casa. Dilluns 22 (o el dia en què el Tribunal suspengui la Consulta) a les 8 del vespre, vine a l’Ajuntament a fer possible la democràcia.

Nota d'aclariment

Teresa Forcades : Nota d'aclariment sobre la meva entrevista als Matins de TV3

Aquest divendres 6 de juny he estat entrevistada als Matins de TV3 per parlar de la situació política catalana i espanyola i per presentar el meu nou llibre És a les nostres mans. Vull agrair, en primer lloc, a la Lídia Herèdia l'excel·lent entrevista realitzada i als responsables del programa el fet d'haver-me convidat per expressar les meves opinions.

L'entrevista ha estat penjada en vídeo al web de TV3 amb un titular que deia "Seria desitjable que Podem entrés a formar part del Procés Constituent". Posteriorment l'agència Europa Press ha tret una nota de premsa amb el titular “La monja Teresa Forcades invita a Podemos a formar parte de su plataforma política”, que ha estat replicada per diversos mitjans de comunicació.

Voldria puntualitzar mitjançant aquest escrit que aquestes no han estat les meves paraules exactes, i que aquest no era el sentit de les meves afirmacions. No he volgut pas plantejar que Podemos s'incorpori al moviment del Procés Constituent que l'Arcadi Oliveres i jo mateixa impulsem des de l'abril de 2013, sinó la meva opinió a favor que el Procés Constituent i Podemos tinguin una bona relació i puguin treballar conjuntament des del respecte mutu.

El Procés Constituent és un projecte polític que treballa, entre d’altres objectius, per a la consecució d'una candidatura unitària i plural per a les properes eleccions al Parlament de Catalunya que pugui obrir un procés constituent a Catalunya. Tenim la intenció de treballar conjuntament amb tants moviments similars a nosaltres com sigui possible, però no la pretensió que d’altres col·lectius es subsumeixin dins nostre. Al contrari, som partidaris de la unitat en la diversitat i la nostra és una voluntat de confluència.

Penso que l'entrada a la política catalana d'un nou actor favorable al dret a decidir i contrari a les polítiques d'austeritat com és Podemos, és molt positiu i servirà per anar avançant vers l'objectiu de crear una majoria política plural a Catalunya, formada per diverses organitzacions i col·lectius, a favor d’un canvi social democràtic i solidari.

Visit bigtheme.net/wordpress for wordpress templates

Copyleft 2013 de Procés Constituent
Desenvolupat per l'Equip Web