Sobre el desallotjament de Can Vies

Comunicat del Procés Constituent

Sobre el desallotjament de Can Vies

En relació als fets tan greus que s’esdevingueren el dia d’ahir durant el desallotjament del Centre Social Autogestionat Can Vies, des del Procés Constituent volem compartir les següents consideracions:

  1. El Centre Social Autogestionat Can Vies del barri de Sants de Barcelona ha estat, amb més de 17 anys de trajectòria, un dels espais cabdals de les cultures i pràctiques alternatives de la capital de Catalunya, amb un arrelament molt fort en el marc del teixit social del barri.
  2. En aquest sentit, no podem qualificar d’altra manera que com a lamentable el trencament unilateral de les converses de l’Ajuntament de Barcelona amb la Plataforma de Suport de Can Vies; així com també la negativa a acceptar, per part de l’Ajuntament, la suspensió de desallotjament mentre duressin les negociacions -tal com recomanava la Comissió de Defensa dels Drets de la Persona del Col·legi d’Advocats de Barcelona.
  3. L’Ajuntament ha demostrat alhora una actitud aparentment erràtica en relació a Can Vies, que demostra clarament que el seu objectiu últim no era altre que posar fi a un espai autogestionat que té un arrelament molt fort. Si en primera instància el que es demanà era la realització d’un Pla de Remodelació assumit plenament pels membres del Centre Social, posteriorment es plantejà que la remodelació esmentada havia de passar pel control de la gestió del Centre Social, per tal que l’Ajuntament el posés a disposició de diverses entitats. La falsedat de totes aquestes “propostes” ha quedat més que palesa amb l’enderrocament final de Can Vies per part de l’Ajuntament de Barcelona.
  4. La gravetat d’aquests fets s’ha vist reforçada pels esdeveniments viscuts durant el dia del desallotjament. La forta crispació viscuda al barri s’ha concretat en atacs als mitjans de comunicació, que si sempre són condemnables, ho són, encara amb més raó, quan són protagonitzats per agents de l’orde públic. En aquest sentit, trencar vidres d’un edifici que allotja un mitjà de comunicació per intentar entrar-hi -com és el cas de La Directa- o intentar forçar una llibreria, són de les pitjors imatges que poden donar les forces d’ordre públic d’aquest país.
  5. És d’esperar un aclariment dels fets i una depuració, si escau, sobre les responsabilitats policials i polítiques. Tanmateix, plou sobre mullat. Aquests actes són plenament congruents amb la gestió de l’ordre públic practicada pel Govern de la Generalitat des de 2011 fins a dia d’avui. El resultat n’ha quedat reflectit en portades de mitjans de comunicació internacionals sobre les actuacions policials a Catalunya, que han mostrat persones ferides -algunes de les quals amb seqüeles per a tota la vida-, i amplis dispositius de repressió. La resposta dels governants del país i de les forces que els donen suport, ha estat el manteniment dels principals responsables policials fins i tot quan hi ha evidències judicials que contradiuen punt per punt les seves declaracions. Aquest últim punt queda patent en el cas d’Ester Quintana, que ha estat seguit del manteniment de Manuel Prat com a Director General dels Mossos, tot i el clam generalitzat per la seva dimissió.
  6. Les actuacions viscudes ahir venen a cloure un cap de setmana negre pel que fa a la imatge del país i d’aquells que el governen. Si el diumenge es va poder veure com agents de l’autoritat retiraven les urnes del Multireferèndum - contradient tot allò que és a la base del dret a decidir-, ahir vam assistir a assalts a mitjans de comunicació i a llibreries. Si del govern municipal i nacional no podem esperar-ne una rectificació d'aquests comportaments inacceptables, volem, almenys, convidar la ciutadania a reflexionar sobre els mateixos i a restar amatents a qualsevol convocatòria que es pugui fer per denunciar-los, així com a respondre contra aquesta mena d’actituds.

Finalment, des del Procés Constituent volem fer arribar tota la nostra solidaritat als companys i companyes de Can Vies, La Directa i La Ciutat Invisible.

Sobre l'Autor

Procés Constituent

Procés Constituent

Grup Impulsor d'un procés des de baix que culmini en la creació d’una candidatura unitària que tingui com a objectiu la convocatòria de l’assemblea constituent que necessitem per fer una Constitució nova per a la República catalana, de manera que no sigui possible en el futur que els interessos d’uns pocs passin per davant de les necessitats de la majoria.

  • Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Deixa un comentari

Siusplau identifica't per a deixar un comentari.

Visit bigtheme.net/wordpress for wordpress templates

Copyleft 2013 de Procés Constituent
Desenvolupat per l'Equip Web