La Nit dels Vidres Trencats i la desmemòria europea

Acte públic: En record de la Nit dels Vidres Trencats 1938-2015: Feixisme mai més!

La Nit dels Vidres Trencats i la desmemòria europea

Dilluns 9 de novembre, 19h
Aula Europa (seu de les institucions europees a Barcelona).
Passeig de Gràcia, 90.

Intervindran: 

  • Jaume Vilaseca Arroyo (Unitat contra el Feixisme ) 
  • Rosa Toran (Amical de Mauthausen ) 
  • Beatriu Guarro (SOS Racisme - Catalunya )
  • Toni Borrell (Stop Mare Mortum)

Tancament d'acte simbòlic amb encesa d'espelmes al carrer.

Organitzen: Unitat contra el feixisme i el Racisme, Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme d'Espanya, SOS Racisme - Catalunya i Stop Mare Mortum

#nitvidrestrencats   #feixismemaimes  #niaquinienlloc 

La Nit dels Vidres Trencats del 9 de novembre de 1938 : Dia Internacional de Lluita contra el Feixisme.

La Nit dels Vidres Trencats i la desmemòria europea

Enguany es compleixen 77 anys des que les comunitats jueves de Berlín, Viena i altres ciutats del Reich patiren violents atacs, amb destruccions de béns, profanacions, saquejos, detencions massives i assassinats, propiciats pel règim nacionalsocialista i, en especial, per les SS, les SA i les Joventuts Hitlerianes. Si bé les mesures d'exclusió ja havien començat abans, la Nit dels Vidres Trencats esdevingué el primer graó en la baula que acabaria amb l'extermini dels jueus europeus, l'Holocaust.

Avui, a tot el món ens colpeixen les imatges de les desenes i desenes de milers de refugiats que fugen de la guerra, de la repressió i de la fam i malden per arribar a la seguretat que creuen que els pot oferir Europa. Davant d'una crisi humanitària de tanta envergadura, les conferències governamentals s'eternitzen en discussions sobre quotes i repartiments, mentre es toleren actuacions de rebuig i violència, per part de governs i grups d'extrema dreta, cap a les persones que cerquen solament una vida digna i en pau.

Cap esdeveniment històric es repeteix de la mateixa manera, però faltaríem al nostre compromís de fer del passat una lliçó per al futur, si no recordéssim que, pocs mesos abans de l'infame Nit dels Vidres Trencats, els líders de les democràcies occidentals, europees i americanes, es reuniren a Evian per discutir sobre el problema dels jueus, alemanys, polonesos, austríacs... que patien discriminacions i persecucions, amb el resultat de la negativa, malgrat algunes excepcions, d'acollir els refugiats als seus països, sota els arguments de la crisi econòmica i el perill de creixement de l'antisemitisme; posició que ni tals sols varià després dels fets ignominiosos del mes de novembre.

Abandonats pel món, els jueus perseguits ni podien viure als seus països ni podien arribar enlloc. També es van veure afectades altres minories com gitanos, homosexuals, republicans espanyols,....que van ser criminalitzades per la seva orientació sexual, ideològica, ètnica,... Avui, els refugiats d'Orient, d'Àfrica... són l'exponent de les desigualtats i dels conflictes a escala mundial, i el món occidental ha de prendre responsabilitat, en la mesura que ha contribuït, durant dècades, a bastir el nostre món desigual i enterbolit per guerres. La solidaritat internacional reclama no repetir els errors del passat i fer-nos present que el respecte a la dignitat humana ha de guiar les negociacions, per damunt de distribució de quotes i d'interessos polítics.

-- 

Deixa un comentari

Siusplau identifica't per a deixar un comentari.

Visit bigtheme.net/wordpress for wordpress templates

Copyleft 2013 de Procés Constituent
Desenvolupat per l'Equip Web